אדמה חקלאית
רכישת אדמה חקלאית לצורך אופרציה חקלאית היא דבר מובן מאליו, ואדם המייעד את עצמו להיות חקלאי, כלל לא מחפש קרקע חקלאית, אלא מחפש משק למכירה או ישוב חקלאי שבו הוא יכול להשתלב. ההתייחסות לקרקע כחקלאית מגיעה יותר מהכיוון של עולם ההשקעות, עולם שבו ישנה משמעות רבה לייעודה של הקרקע ולפעולות שניתן לבצע בה. כפי שידוע לרבים, קרקע חקלאית יכולה לספק הזדמנות השקעה יוצאת דופן, בהיותה קרקע זולה מאוד שעשויה לעבור תהליך של שינוי ייעוד לקרקע לבנייה, מה שיקפיץ את שוויה ברגע אחד ויפיק רווח נאה לבעליה. יחד עם זאת, על הטרנד הזה בדיוק רוכבות לא מעט חברות השקעה, שמשתמשות בהבטחה המפתה בכדי למשוך משקיעים שבסופו של דבר לא מפיקים דבר מהשקעתם, ואולי אף מפסידים.
מה משפיע על סיכויי ההצלחה של השקעה באדמה חקלאית?
הצלחתה של השקעה בקרקע חקלאית תלויה בדבר אחד בלבד: קרקע חקלאית להשקעה בסיכוי שאותה הקרקע תעבור תהליך של הפשרה, קרי תהליך של שינוי ייעוד מקרקע חקלאית לקרקע לבנייה. סיכוי זה מושפע משורה של פרמטרים ובראשם, קרבת הקרקע ליישוב עירוני סמוך וקצב הצמיחה של אותו יישוב. ככל שהקרקע קרובה יותר ליישוב עירוני, וככל שהמאפיינים הדמוגרפיים באותו יישוב מעידים יותר על עתיד של צמיחה והתרחבות, כך עולה הסיכוי שיבוא היום ובו יצטרך אותו ישוב את הקרקע החקלאית מסביבו, לצורך בניית מבני מגורים נוספים. מעבר לשני פרמטרים מרכזיים אלה, יש לבחון גם את תכניות הרשות המקומית והוועדה הארצית לבנייה, ואת זמינות הקרקעות החקלאיות מסביב.
רכישת אדמה חקלאית בליווי מקצועי בלבד
אחרי שפירטנו את הפרמטרים שמשפיעים על הסיכוי להפשרת אדמה חקלאית, חשוב להבהיר כי מדובר בשוק חופשי לחלוטין, ואין שום ערובה לכך שקרקע חקלאית כלשהו תופשר בעתיד הנראה לעין. בהתאם לכך, חשוב שכל תהליך הרכישה של אדמה חקלאית יתבצע בצורה קרה ומחושבת, על פי בחינה של פרמטרים אובייקטיביים והגעה להמלצת רכישה/ אי רכישה כמה שיותר סבירה וריאלית. בחינה כזאת דורשת ידע מקצועי רב, ניסיון בתחום הנדל"ן וכמובן היכרות מעמיקה עם התחום של קרקעות חקלאיות. בהתאם לכך, מאוד לא מומלץ לבצע את הרכישה באופן עצמאי לחלוטין, וגם לא דרך חברת השקעות שיש לה אינטרס בהשקעתכם. רכישה כזאת צריכה להיות מלווה על ידי חברה המספקת שירותי ייעוץ וליווי של אדמות חקלאיות ונכסי נדל"ן, ועבודה עם חברה כזאת יכולה לעשות עבורכם את ההבדל בין כישלון והפסד ובין הצלחה ורווח.
פורטפוליו של השקעות
בכל מקרה, מאוד לא מומלץ לבסס את כל פעילות ההשקעות שלכם על אדמה חקלאית שרכשתם ועליה אתם בונים את עתידכם. האסטרטגיה הנכונה ביותר עבורכם היא לבנות תיק השקעות שימתן את הסיכון בכל אחת מההשקעות בנפרד, ויעניק לכם סיכוי רב יותר לצבירת רווח בטווח הבינוני והארוך.